Föredrag Stockholm Meteorologi

Föredrag - Från jetströmmarna till sjöbrisen

Vad är det som styr ditt båtliv? Du vet, jag vet- vädret! men vad vet vi egentligen om vädret?

Hur hänger allt väder ihop? Vad är det som gör att vi har ständiga lågtryck med starka västliga vinder som kommer rullande in från Nordsjön, och varför blåser det medvind från öster när man seglar från Kanarieöarna till Västindien. Hur påverkar Golfströmmen vårt klimat?

När ett lågtryck bildas ute på Atlanten genom att kall luft från ishavet pressar ner varmare luft, och ibland sätter fart mot oss i Sverige, men ibland stannar lågtrycket över de brittiska öarna, vad är det som händer då och vad är skillnanden som gör skillnaden på en blöt eller torr sommar?

Någon ombord på din båt spanar mot horisonten, och säger att där kommer det en front? Vill du också kunna se  fronten, då har du något att lära dig här.

För  alla är vi mest intresserade av, är hur hur vinden blåser bakom nästa udde, i nästa sund, i hamnen flör natten och varifrån kommer egentligen sjöbrisen?

Gribfiler, isobarer, och prognoser. Hur vet du att väderdata i en app är tillförlitlig?

Du har säkert många fler frågor, och dem kan du ställa till kvällens föreläsare meteorolog Anna Eronn, som skall förklara vädet från det globala vädret till det lokala.

Anna Eronn arbetar i dag som meteorolog hos SMHI. Anna har långseglat från Sverige till Västinden och tillbaka tillsammans med maken Martin i en Ohlsson 28 redan 2004.

Hösten 2009 seglade Anna och Martin tillsammans med några till Ola Skinnarmos båt Explorer of Sweden från San Francisco till Isla de Coco/Panama efter att Ola Skinnarmo seglat  genom Nordostpassagen.

Anna och Martin köpte en gammal motorbåt i stål 2007, som de renoverat och som nu tar hela storfamiljen, med föräldrar och syskon som delägare, runt på Europas kanaler. Båten renoverades och arbetet utfördes som ett familjeprojekt under fem år innan de kom iväg på sin planerade Europaresa sommaren 2013. Nu är de i Frankrike och räknar med ytterligare flera somrar i stillsamt mak på vattenvägarna.Under årens lopp har familjen utökats med tre barn, varav två är ett tvillinpar.

Annas styrka är att hon får de mest komplicerade väderförhållande att bli både lättförståerliga och enkla, vilket du kommer märka under kvällens föreläsning.

• Det globala vädret, jetströmmar
  • Lågtryck hur bildas de?
  • Barometern- vad är det jag ser när jag tittar på den?
  • Varma och kalla fronter- hur ser jag skillanden på himlen och vad betyder för mig i båten?
  • Väderkällor från mätstation till din telefon

Pris

300 kronor för föredrag ock fika med kaffe,te, varm choklad, frukt och matig smörgås i pausen.
Anmälan är bindande och avgiften faktureras.