Förarintyg båt


 • Förarintyg båt 1
 • Förarintyg båt 2
 • Förarintyg båt 3
 • Förarintyg båt 4
 • Förarintyg båt 5

Förarintyg båt- en introduktion till båtlivet.

Ibland kallas Förarintyg båt för förarbevis båt, Båtkörkort eller skärgårdsskeppare – alla har samma innehåll. Det är en grundkurs för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt. Du lär dig att läsa sjökort med tillhörande hjälpmedel och att navigera inomskärs i dagsljus. Du lär dig också att räkna ut hur lång tid det tar att ta sig mellan två platser, väjningsregler - vem som väjer för vem samt 'sjövett'. Du lär dig sjukvård och säkerhet - att bli en säker skeppare. Du får också en inblick i tekniska hjälpmedel, allt från kartplottrar till appar. Du får också lära dig de vanligaste lantenorna som din båt skall vara utrustad med, samt vilka ljudsignaler du kan räkna med att höra från andra båtar i skärgården, inklusive dess innebörd. Du får även en inblick i de vanligaste väderfenomenen som är bra att känna till när du är ute i skärgården. Vi vänder oss lika mycket till seglare som motorbåtsförare. Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg båt.

Vi utbildar Förarintyg i både Stockholm och Göteborg.

På Sjöskolan har vi alltid små grupper med max 16 personer. Våra lärare vet hur viktigt det är att blanda teori och praktik även i klassrummet. Deras marina kunskap sitter i ryggraden, mycket tack vare att de kör båt eller seglar till vardags när de inte undervisar vill säga. Och de delar gärna med sig av sin erfarenhet till sjöss i olika situiationer! Det gör att du kommer att känna att du använder tiden väl och lär dig mycket.

Vi rekommenderar att du också anmäler dig till ett praktikpass i båten. Under fyra timmar och med max 6 elever ombord, får du själv prova på att navigera, köra, lägga till, ta ut din position, öva man-över-bord m.m. Det är ofta då man kopplar ihop det man lärt sig i klassrummet med den faktiska funktionen av all teori. För dig som vill fortsätta med Kustskepparintyg krävs det att du har båtpraktik för att då lov att skiva Kustskepparintygsprovet.

Skall du hyra båt utomlands?
Du vet väl att Förarintyg båt samt VHF-certifikat är ett krav för dig som avser hyra båt utomlands, t.ex. i Grekland eller Kroatien. Då kanske även ICC är ett bra tillval för dig. ICC är ett internationellt certifikat som du kan ta som tillval när du går Förarintyg båt hos Sjöskolan. Läs mer om ICC på vår hemsida här!

Vidareutildningen efter genomfört Förarintyg båt heter Kustskepparintyg. Och är ett krav för dig med en båt som är större än 12 meter lång samt bredare än 4 meter, då kallas din båt för ett skepp vilket är en internationell regel.

Elevernas kommentarer från senaste kursen:
"En lärorik kurs, där du får jobba praktiskt och utföra uppgifterna du sen ska kunna genomföra på sjön med din båt."
Åsa, oktober 2017

"Kursen passade mig väldigt bra. Jag hör till de som kört en del båt tidigare utan förarbevis. Kursen har gjort mig själv mycket säkrare i det jag gör på sjön, både för att lärt mig navigera utan GPS men också för att jag nu är trygg med att jag vet vad sjömärkena betyder med säkerhet."
Jimmy, september 2017

"Efter en intensiv helg med Gerhard på Sjöskolan. Min kompis och jag nya färdigheter fann. Bästa läraren och pedagogen, helt klart prisvärt, men nu är vi lite möra. Vinden i höger öra, det är bara att tuta och köra! Tack för en jättebra utbildning!"
Victoria, september 2017

Läs mer om Varför du skall välja Sjöskolan här!
 

Ge bort denna kurs som presentkort?
Klicka här så får du information om våra presentkort.


Utbildningens innehåll

 • Navigering inomskärs i dagsljus
 • Land- och sjömärken
 • Göra fart-, tid- och distansberäkningar
 • Väjningsregler
 • Ljudsignaler
 • Kompass
 • Nödsituationer
 • Väder och vind

Examen
Examination genomförs av förhörsförrättare från NFB, Nämnden för Båtlivsutbildning, som kommer till oss och gör prov som sedan gås igenom med var och en individuellt. Resultatet får du direkt. Vid godkänt resultat får du NFB's blåa intygsbok, där förrättaren stämplat sidan för Förarintyg.

Förkunskaper
Inga, men när man går en intensiv kurs är det alltid bra att läsa på lite innan och/eller avsätta tid för egenstudier innan provet. Och du skall fylla 12 år som lägst under kalenderåret du tar Förarintyget.

Lokaler
Stockholm - Sjöskolan på Beckholmen Hus 526, Beckholmen.


Utbildningstider

Två dagar
Stockholm 10-11 mars
lör-sön kl 09-16
Prov 20/3 kl. 18
Fullbokad

Stockholm 24-25 mars
lör-sön kl 09-16
11/4 kl. 18
Plats finns

Stockholm 14-15 april
lör-sön kl 09-16
19/4 kl. 18
Plats finns

Stockholm 21-22 april
lör-sön kl 09-16
Prov 25/4 kl. 18
Plats finns

Stockholm 5-6 maj
lör-sön kl. 09-16
Prov 15/5 kl. 18
Plats finns

Stockholm 12-13 maj
lör + sön kl 09-16
Prov 15/5 kl. 18
Plats finns

Stockholm 19-20 maj
lör + sön kl 09-16
Prov 22/5 kl. 18
Plats finns

Stockholm 26-27 maj
lör-sön kl 9-16
Prov 29/5 kl.18
Plats finns

Stockholm 2-3 juni
lör-sön kl 9-16
Prov 5/6 kl. 18
Plats finns

Stockholm 30 juni-1 juli
lör-sön kl 9-16
Prov 4/7 kl. 18
Plats finns

Pris

Kostnad: 2.195 kr inkl moms, kaffe/te med något till. På Beckholmen kan vi erbjuda gratis parkering när du går kursen. Tillkommer gör kurslitteratur, examensavgift samt eventuell praktik. Klicka på bokaknappen ovan så ser du alla alternativen.

ERBJUDANDE!
Om du bokar Kustskepparkursen samtidigt som du bokar Förarintyg ger vi 395 kr i rabatt.

Priser:
Teori 2.195 kr
Kurslitteratur 515 kr
Båtpraktik 600 kr
Examen 450 kr
Examensbok 50 kr (från 1 januari 2018)
 

Instruktörer
Leif Sällqvist
Richard Gradin
Gerhard Chronholm
Stina Jansson

 


Sjöskolan på Beckholmen
115 21 Stockholm
TELEFON: 08-661 09 09
031-762 09 09
E-POST: info@sjoskolan.se

© Copyright 2018 Sjöskolan
Sajt producerad av Piliz MflVi stödjer


Top