Maskinbefäl klass VIII

• Maskinbefäl klass VIII 3
  • Maskinbefäl klass VIII 4
  • Maskinbefäl klass VIII 5

Maskinbefäl klass VIII, för maskinisten och båtmekanikern som vill kunna och veta mer om maskin ombord.

Maskinbefäl klass VIII är en kurs som ger dig kunskaper i hur en motor fungerar och hur ett mindre fartygs maskineri är uppbyggt. Kursen kan vara ett krav för dig som kör yrkesmässigt eller en mycket bra utbildning för dig som vill ha relevanta kunskaper om maskineri i yrkes- och fritidsbåtar.

Transportstyrelsen kräver att du som använder båt med kapacitet över 405 kW yrkesmässigt har examen för Maskinbefäl klass 8. För dig som har en mindre maskin och kör kommersiellt krävs "relevant erfarenhet". Den här kursen är ett bra sätt att få  just sådan erfarenhet!

Tycker du att det är många regler?
Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna här.

I klassrummet har vi tillgång till en ny Volvo D6:a, som vi inte är rädda för att skruva isär. Vi demonterar den delvis och lär oss hur den är uppbyggd, hur kylvattnet är kopplat, dieselns väg genom maskinens alla delar samt övriga delarna och deras funktioner. Under varje kurs gör vi även besök ombord på minsveparen M20 och dess maskinrum, där en av besättningsmännen från M20 också finns med. Även om Transportstyrelsens krav är helt teoretiska för denna kurs får du alltså möjlighet at skruva isär maskiner, samt skruva tillbaka och besöka andra maskinrum.

Kurstider
Våra kurser är på tre hela dagar i rad + plus tid för examination en kväll någon eller några dagar efter kursslut. Det behövs några dagar emellan för självstudier.

Läkarintyg för sjöpersonal
Vid examinationen måste du uppvisa ett hälsointyg för sjöfolk med god hörsel, syn och färgseende. Vi hjälper gärna till med kontakt till läkare godkänd av Transportstyrelsen.

Instruktör för kursen är Christer Branzell, han har tidigare varit servicechef på ett stort varv, Rindö Marine AB. Han kommer ge dig många exempel från den verkligheten! Idag driver han egen verksamhet och är auktoriserad Volvo Penta mekaniker, även därifrån finns mycket att hämta från det levande båtlivet. Inte minst exempel från verkligheten hur du inte skall göra...

Kursen är mycket bra för dig som vill lära dig mer om din dieselmaskin ombord din båt, oavsett om du har en Volvo Penta eller ej. Kursen är mycket lärorik och uppskattad, där det ges tillfälle för många frågor. Många är vi som undrar varför just vår maskin alltid strular. Gå Maskinbefäl klass 8 och få chansen att ställa dina frågor, inte bara för kursintyget utan kanske främst för erfarenheten och kunskapen.

Elevernas kommentarer från senaste kursen:
"Jag hade inte förväntat mig att kursen skulle vara så intressant och lärorik som den faktiskt var. Christers kunniga, erfarna och samtidigt underhållande pedagogiska stil får även de torraste teoripassen att kännas alldeles för korta."
Pär, november 2017

"En jättebra kurs med kunnig lärare i härlig miljö."
Leif, november 2017

"Det var en riktigt bra kurs, och väldigt användbar för mig. Christer var väldigt pedagogiskt och extremt kunnig. Det enda som jag kan tänka mig som ytterligare förbättring är ytterligare lite mer praktik och eventuellt felsökning. Det är ju när det kommer till dessa saker i verkligheten som det blir riktigt svårt."

Mats, november 2017

• Grundkurs kolvmotorn med såväl diesel som bensinmotorer
  • Grundkurs el med likström och växelström
  • Grundkurs hydraulik med propellrar och växlar

Det finns inga förkrav. Vid examinationen krävs att du fyllt 18 år samt giltigt läkarintyg, med godkända värden för syn, färgseende och hörsel.
Men vi rekommenderar att du tar del av kurslitteraturen innan kursstart, då utbildningen är intensiv. Du skall även räkna med egen repetition samt vissa egenstudier innan skrivningen, som sker några dagar efter kursslut.

Kurslitteratur och arbetsmaterial tillhandahåller vi vid kursstart eller skickar i förväg till fraktkostnad.

Examen
Examen genomförs av oberoende examinator från Chalmers. Skrivningen tar ca 2 timmar, och du får ditt resultat inom några dagar. Därefter dröjer det ca 2 veckor innan ditt kursintyg kommer från Chalmers.

Lokal
Hus 526, Beckholmen, Stockholm. Gratis p-plats.

Kurstider
Dag 1 kl. 09.00-17.00
Dag 2 kl. 08.30-17.00
Dag 3 kl. 08.30-17.00

Tre dagar i rad
Stockholm 17-19 november
Kl. 09-17
Fåtal platser kvar

Stockholm 23-25 mars 2018
kl. 09-17
Plats finns

Pris

Kursen Maskinbefäl kostar 3.900 kr. Kostnad för litteratur tillkommer med 350 kr och kostnad för examination med 1.020 kr. Alla priser exkl moms.

Inom en vecka efter anmälan skickar vi dig fakturan för din beställning. Betalningsvilkor 30 dagar. Om kursstarten är inom färre dagar justeras betalningsvillkoren så att fakturan förfaller innan kursstarten. För den som vill ha andra betalningsvillkor, kontakta oss, så diskuterar vi saken!

Instruktör
Christer Branzell