Utsjöskeppare


 • utsjöskeppare 1
 • utsjöskeppare 2
 • utsjöskeppare 3
 • utsjöskeppare 4

Utsjöskeppare, utbildningen för dig med långseglarplaner!


Utsjöskeppare är utbildningen där du får lära dig det mesta du behöver för att ge dig av på längre färder bortom horisonten längs Europas kuster, eller längre. Vi går genom hur du planerar överseglingar vare sig du vill segla från ostkusten till Lettland, Polen eller Tyskland, eller från Västkusten till Shetland, England eller ner i Engelska kanalen.
Vi går igenom hur du räknar tidvatten, vad som skiljer svenska och utländska sjökort, hur du läser nautiska almanackor och pilotböcker. Du lär dig tidvattensberäkningar med såväl traditionella tabeller, som med modern elektronisk utrustning inklusive viktig kommunikation- samt säkerhetsutrustning som fungerar även långt ut till havs.
Vi fortsätter med vad du behöver se över och uppdatera på din båt inför avfärden. Du som inte har egen båt och vill segla med andra får bra tips vad du skall kontrollera på en främmande båt innan du kliver ombord.
Sedan går vi vidare med hur du skall agera när du kommer till främmande hamn, olika sätt att förtöja och fördjupad väderkunskap, och vad som är viktigt när det blir riktigt tufft väder. Vi ger också tips om mathållning och olika vaktsystem för dig som planerar segla längre sträckor non-stop, vikten av bra ledarskap samt kompetent besättning med rätt social sammansättning.

Utsjöskeppare genomförs i 4 dagar med utrymme för mycket diskussioner när vi går igenom ett flertal realistiska överfärder med tillhörande uträkningar och ställningstaganden i Engelska kanalen. Du får ta del av kursmaterial innan respektive kurstillfälle så att du kan läsa på och förbereda dig. Vi delar också med oss om tips om var du kan få sjötid, båtar som letar efter besättning samt lämpliga sträckor att testa sina nyvunna kunskaper.

Examinationen genomförs några dagar efter genomförd kurs.
För att få lov att skriva upp på provet för Utsjöskepparintyg måste du först vara klar med både Förarintyg båt samt Kustskepparintyg.


Utbildningens innehåll

Under kursens 4 dagar går vi bl.a. igenom:

 • Planering för långfärd
 • Båt och utrustning
 • Tidvatten och tidvattenströmmar
 • Kommunikation
 • Väderprognoser
 • Dokument och formaliteter
 • Hälsa och sjukvård

Förkunskaper
Kustskepparintyg

Lokal
Stockholm - Hus 526, Beckholmen. Gratis parkering.
Göteborg - Pråmen, Adolf Edelsvärds gata, Klippan.


Utbildningstider

2 helger
Göteborg 8-9 + 22-23 april
lör-sön kl. 09-17
Plats finns

Fyra dagar
Stockholm 14-17 april
kl. 9-17 alla dagar
Fullbokad

Pris

Kostnad: 2.990 kr inkl moms, kaffe/te med något till.

Instruktör
Stina Jansson

Magnus Lindén


Sjöskolan på Beckholmen
115 21 Stockholm
TELEFON: 08-661 09 09
E-POST: info@sjoskolan.se

© Copyright 2017 Sjöskolan
Sajt producerad av Piliz MflVi stödjer


Top