VHF - SRC


  • vhf src

VHF - SRC kurs där du lär dig grunderna 

Det är viktigt att kunna kommunicera från din båt. Och det bästa sättet att nå andra till sjöss är med VHF-apparaten. Den når längst, den når flest och den tål mest. Allt fler installerar VHF och för att använda den krävs certifikat. Det är även ofta ett krav när du skall hyra båt, särskilt i Medelhavet. Med den här utbildningen får du veta hur VHF-radion används ombord och hur sjöräddningsarbete fungerar. Förutom teori övar vi att göra anrop och övar på en DSC-simulator.

DSC är en funktion som ingår i GMDSS-systemet, ett internationellt säkerhetssystem som gör att du kan använda din apparatur och använda funktioner samt inte minst ropa på hjälp i alla länder och bli hörd. Förutom VHF pratar vi även om AIS, SART, EBIRP, NAVTEX samt satelittelfoner. Alla viktiga och nödvändiga komponenter, beroende på hur långt du tänkt segla.

Från och med juli 2017 är det krav på att genomföra vissa DSC-övningar på en webb-simulator, tillhandahållen av NFB. Under kursen går vi igenom de olika DSC-funktionerna och förevisar simulatorn, så att du enkelt kan göra testet och få ut ditt intyg efter kursen. Rätt hanterat kan du påkalla uppmärksamhet, eller ropa på hjälp, med bara ett knapptryck. Mycket värt i en nödsituiation.

VHF-certifikatet heter numera Short Range Certificate och förkortas SRC. Certifikatet är internationellt erkänt. Utbildningen uppdaterades år 2000, vilket innebär att du som har ett certifikat äldre än så måste göra om provet. Regelverket kräver att du har ett SRC-intyg för att få lov att bruka en VHF-apparat med DSC-funktion. Är du osäker på om du har ett SRC-intyg, eller ett äldre VHF-certifikat, kan du titta på ditt intyg - står det "SRC" kan du segla lugnt, står det bara VHF-certifikat behöver du göra om provet för att få ett SRC.

I Sverige är vi ofta blyga, och skygga att prata i VHF'n. Efter kursen tror vi att du kommer få en annan inställning till VHF-apparaten, när du fått en bättre inblick på alla dess fördelar!

Efter genomförd utbildning genomför du skrivningen, ca 1 vecka senare.

Ge bort denna kurs som presentkort?
Klicka här för att läsa mer om våra presentkort.


Utbildningens innehåll

  • VHF-radions funktioner
  • För- och nackdelar med handburen VHF och en fast station.
  • Hur får jag tillstånd att använda en VHF?
  • Hur jag gör anrop?
  • Nödmeddelanden, ilmeddelanden och varningsmeddelanden
  • GMDSS
  • DSC-funktioner med handhavande
  • Internationell bokstavering
  • Tystnadsplikten

Lokal
Stockholm -  Beckholmen, Hus 526


Utbildningstider

Två kvällar
Stockholm 13 september kl 17.30-21.30
Prov 18 september kl 18-21
Plats finns

Stockholm 25 oktober kl 17.30-21.30
Prov 8 november kl. 18
Plats finns

Stockholm 21 november kl 17.30-21.30
Prov 29 november kl. 18
Plats finns

Pris

840 kr exklusive kurslitteratur (200 kr) samt examinationsavgift (450 kr), allt ink moms.  Kaffe eller te och smörgås samt parkering utan extra kostnad utanför Sjöskolan i Stockholm.

Instruktörer
Leif Sällqvist
Gerhard Chronholm
Stina Jansson

 


Sjöskolan på Beckholmen
115 21 Stockholm
TELEFON: 08-661 09 09
031-762 09 09
E-POST: info@sjoskolan.se

© Copyright 2017 Sjöskolan
Sajt producerad av Piliz MflVi stödjer


Top