Meny
Basic Safety
Basic Safety

Basic Safety

Basic Safety grundläggande säkerhet för sjöpersonal enligt STCW Manila.

 

Basic Safety kursen genomförs under fem dagar. Dels teori blandat med praktik på Beckholmen i Sjöskolans egna lokaler. En till två dag hålls på övningsbrandfältet i Rosersberg sista dagen är alltid på Beckholmen. Som vanligt på Sjöskolan varvas teori med praktiska övningar, och utbildningen sker i genuin varvsmiljö.

Basic Safety är en kurs i grundläggande säkerhet för sjöpersonal och motsvarar kraven i STCW-koden sektion A-VI/1.1-1.4.

Kursens omfattning uppfyller de krav som angetts av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2013:47) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal, i enlighet med Manilafördraget. Sjöskolan på Beckholmen var först i Sverige med att kunna erbjuda utbildningen efter Manilafördraget 2012.
Observera att om du gått Basic Safety innan detta fördrag måste du gå om utbildningen för att certifikatet skall gälla!

Du vet väl att Basic Safety även finns som en refresh, fortutbildning!

Läs mer om vår refreshkurs här.

Sjöskolan är certifierad av Transportstyrelsen att genomföra Basic Safety. Våra instruktörer har lång erfarenhet och mycket goda referenser. Brandteori och praktik genomförs av särskilt sakkunniga på brandskydd ombord.

Efter genomförd kurs får du ett kursintyg. Med hjälp av detta tar du sedan ut ett internationellt giltigt certifikat på Transportstyrelsen.

I Norge motsvarar denna kurs IMO60, och är ett lägsta krav för anställning på t.ex. Hurtigruten.

Kursen är också populär bland seglare som tycker säkerheten ombord är viktig under till exempel långseglingar. Underkursen får du förutom massa viktig teori även uppskattade praktikpass. Du får prova överlevnadsdräkter i vatten, samt testa hur svårt det är att komma ombord en livflotte. Det blir inte lättare med dräkt och flytväst, en nyttig kunskap. Du får även prova på att släcka bränder på brandfält, där den största lärdomen brukar vara att man inte vill råka ut för brand ombord. Du får även testa hur det fungerar att använda en elektrisk hjärtstartare, samt friska upp dina kunskaper i HLR.

Inträdeskrav:
Inneha giltigt läkarintyg för sjöfolk, ej äldre än 2 år.

Tycker du att det är många regler?
Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna här.

Utbildningens innehåll

Basic Safety består av följande fyra huvuddelar:

  • Personlig säkerhet och socialt ansvar
  • Brandskydd
  • Överlevnadsteknik
  • Sjukvård

Schema:

Måndag 10:00-18:10 Beckholmen

Tisdag 08:10-20:10 Rosersbergs brandfält

Onsdag 08:10-17:00 Beckholmen

Torsdag 08:10-18:00 Rosersbergs brandfält

Fredag 08:10-17:00 Beckholmen

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”.
Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt.
Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.
Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.
Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Gerhard Chronholm

Gerhard Chronholm

Kjell Johansson

Kjell Johansson

Eric Lindén

Eric Lindén

Milo Dahlmann

Milo Dahlmann

Elevernas kommentarer på senaste kursen:

15.625 kr inkl. moms

(12500 exkl. moms)
4.80 out of 5 based on 5 customer ratings
(5 kommentarer)
Nollställ