Fartygsbefäl klass VIII, Göteborg
Fartygsbefäl klass VIII, Göteborg

Fartygsbefäl klass VIII, Göteborg

Fartygsbefäl klass VIII, din marina utbildning i Göteborg

Fartygsbefäl klass VIII Göteborg är utbildningen för dig som vill eller skall jobba yrkesverksamt i skärgården, samt för dig som vill få en bredare utbildning för större säkerhet ombord. Sjöskolan erbjuder en 6 dagars komplett utbildning som innehåller alla delar, teoretiska undervisningar såväl som de obligatoriska praktiska momenten. Utbildningen kallades tidigare för Skepparexamen.

 

Utbildningen innehåller navigation, radarteori, radarpraktik, brandteori, säkerhetsteori, brandpraktik, säkerhetspraktik, VHF, sjörätt samt sjukvård med HLR.

Navigationen har samma innehåll och krav som om du redan gått kursen Kustskepparintyg. Om det gått mindre än 12 månader sedan du tog den kursen kan du tillgodoräkna dig den delen på provet. Mer om det nedan. Under navigationen får du lära dig arbeta med papperssjökort med tillhörande transportör, passare samt linjal. Kurser, bäringar, avdrift, missvisning och deviation. Vi förevisar även elektroniska hjälpmedel, som i de flesta fall är förstahandsvalet ombord idag.

Radarn är ett fantastiskt hjälpmedel till havs och nu för du en grundlig genomgång samt tillfälle att tillsammans med vår instruktör navigera med radar i skarpt läge.

Under brand- och säkerhetsdagen får du tillfälle att testa att släcka en mindre brand med handbrandsläckare, samt öva på brand i kläder. Mycket populärt är även när vi badar i älven, med SOLAS-dräkt och livflotte. Denna övning är väldigt lärorik.

VHF-certifikatet kallas idag för SRC sedan VHF-apparaten kompletterades med DSC-funktionen i och med GMDSS. Massa förkortningar med många olika funktioner som alla får sin förklaring under lektionspasset. Certifikatet är inget krav för att få ut kursintyget för Fartygsbefäl, men har du en VHF ombord måste du ha detta certifikat. Så det är lika bra att passa på.

Navigation 2 dagar

Radar teori samt radar praktik

Passagerarsäkehet med övning i livflotte

Brand med praktiska moment

Sjörätt samt SRC/VHF

Sjukvård med HLR

Kurstider
Våra kurser är på sex dagar i rad + tid för radarkörning en kväll i liten grupp plus tid examination.

Förkunskaper
Inga formella förkunskaper krävs, men det underlättar om du har kunskaper motsvarande Förarintyg. Detta är en intensiv kurs.
Är du osäker på vilken utbildning som krävs för den båt du kör,  – ring oss. Vi hjälper gärna till!
Du måste vara 18 år eller äldre för att få ut utbildningsbeviset från Transportstyrelsen.
I samband med kurstart skall du uppvisa giltlig ID-handling.

Läkarintyg för sjöpersonal
Vid examinationen måste du uppvisa ett hälsointyg för sjöfolk avseende hörsel, syn och färgseende. Vilka krav som gäller för läkarintyget kan du läsa på Transportstyrelsens hemsida här.

Examinatorer
Auktoriserade av Chalmers tekniska högskola, respektive Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Kurslitteratur och arbetsmaterial delas ut vid kursstart. Du kan få det hemskickat för en avgift på 140 kr, – ange det gärna under meddelanden på anmälan.

Hur stora grupper? 
På Sjöskolan är maxantalet på kursen 12-14 personer. Detta för att kunna ge varje individ god handledning. På radarpraktiken är vi max 4-5 personer per körning.

Lokal
Pråmen, Adolf Edelsvärds gata vid Klippan, Göteborg.

Schema (preliminärt)
Dag 1 kl. 09-17 Navigation

Dag 2 kl. 09-17 Navigation

Dag 3 kl. 09-16 Radar
(dag 3, 4 eller 5 genomför man en radarpraktik kl. 17-21)

Dag 4 kl. 09-16 Säkerhet & brand

Dag 5 kl. 09-17 VHF samt sjörätt, stabilitet och miljö

Dag 6 kl. 09-16 Sjukvård samt repetition

2-3 dagar senare genomförs examen

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”.
Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt.
Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.
Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.
Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Gerhard Chronholm

Gerhard Chronholm

Elevernas kommentarer på senaste kursen:

Den här produkten är just nu slut i lager och inte tillgänglig.