Förarintyg båt
Förarintyg båt

Förarintyg båt

Förarintyg båt – en introduktion till båtlivet.

Förarintyg båt kallas ibland för Förarbevis båt, Båtkörkort eller Skärgårdsskeppare alla har samma innehåll. Det är en grundkurs för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt. Du lär dig att läsa sjökort med tillhörande hjälpmedel och att navigera inomskärs i dagsljus. Du lär dig också att räkna ut hur lång tid det tar att ta sig mellan två platser, väjningsregler – vem som väjer för vem samt ‘sjövett’. Du lär dig sjukvård och säkerhet – att bli en säker skeppare. Du får också en inblick i tekniska hjälpmedel, allt från kartplottrar till appar. Du får också lära dig de vanligaste lantenorna som din båt skall vara utrustad med, samt vilka ljudsignaler du kan räkna med att höra från andra båtar i skärgården, inklusive dess innebörd. Du får även en inblick i de vanligaste väderfenomenen som är bra att känna till när du är ute i skärgården. Vi vänder oss lika mycket till seglare som motorbåtsförare. Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg

Vi utbildar Förarintyg i både Stockholm och Göteborg.

På Sjöskolan har vi alltid små grupper med max 16 personer. Våra lärare vet hur viktigt det är att blanda teori och praktik även i klassrummet. Deras marina kunskap sitter i ryggraden, mycket tack vare att de kör båt eller seglar till vardags när de inte undervisar vill säga. Och de delar gärna med sig av sin erfarenhet till sjöss i olika situiationer! Det gör att du kommer att känna att du använder tiden väl och lär dig mycket.
Vi rekommenderar att du också anmäler dig till ett praktikpass i båten. Under fyra timmar och med max 6 elever ombord, får du själv prova på att navigera, köra, lägga till, ta ut din position, öva man-över-bord m.m. Det är ofta då man kopplar ihop det man lärt sig i klassrummet med den faktiska funktionen av all teori. För dig som vill fortsätta med Kustskepparintyg krävs det att du har båtpraktik för att då lov att skiva Kustskepparintygsprovet.

Skall du hyra båt utomlands?

Du vet väl att Förarintyg båt samt VHF-certifikat är ett krav för dig som avser hyra båt utomlands, t.ex. i Grekland eller Kroatien. Då kanske även ICC är ett bra tillval för dig. ICC är ett internationellt certifikat som du kan ta som tillval när du går Förarintyg båt hos Sjöskolan. Läs mer om ICC på vår hemsida här!

Vidareutildningen efter genomfört Förarintyg båt heter Kustskepparintyg. Och är ett krav för dig med en båt som är större än 12 meter lång samt bredare än 4 meter. Mer om vår Kustskepparkurs här.

Kurspriser:
Kursavgift Förarintyg 2.395kr
Kurslitteratur 595kr
Eventuell båtpraktik 880kr
Examen betalas till examinatorn. 500kr i skrivavgift, samt 50kr för intygsbok om du ej har någon från innan. Från 1/9-2020 höjs examenspriset till 625 kr, samt intygsbok till 65 kr.
Önskar du ICC tillkommer 990kr i certifikatavgift.
Vill du att vi skickar hem eventuell kurslitteratur till dig är det ett tillval du väljer i varukorgen, kostnad 145 kr. Detta är något vi rekommenderar dig som inte är så van vid båtlivet.

Kursavgiften är vad du betalar för undervisningen under helgen som kursen pågår.
I kurslitteraturen ingår även övningssjökort, transportör, nautisk linjal samt passare (bestick). Alla kursdeltagare behöver denna uppsättning. Man kan använda material från kompis, men den bör ej vara äldre än ca 3 år. Det går bra dela på kursbok om man är flera som går samma kurs, men du behöver egen uppsättning av övningssjökort samt bestick för att klara undervisningen samt skrivningen efteråt.
Båtpraktik dag är frivilligt om du bara skall gå Förarintygskursen, men det är ett bra tillfälle att öva allt det teoretiska du lärt dig i klassrummet. Samt att det är ett förhandskrav om du skall läsa vidare till Kustskepparintyget.
Examen genomförs av oberoende Förhörsförrättare, utsedd av Nämnden för Båtlivsutbildning. Avgiften betalas till förrättaren på provdagen. Provet tar 90 minuter att skriva, plus tid för rättning som sker på plats.
För ICC tillkommer inga lektioner, inga prov men du måste genomföra båtpraktik samt SRC för att kunna få ett ICC.

Alla dessa tillval finns tillgängliga efter att du valt kursdatum och klickar på BOKA PLATS.

Skulle du senare behöva ändra din bokning så går detta bra, här kan du läsa om våra bokningsregler.

  • Navigering inomskärs i dagsljus
  • Land- och sjömärken
  • Göra fart-, tid- och distansberäkningar
  • Väjningsregler
  • Ljudsignaler
  • Kompass
  • Nödsituationer
  • Väder och vind

Examen
Examination genomförs av förhörsförrättare från NFB, Nämnden för Båtlivsutbildning, som kommer till oss och gör prov som sedan gås igenom med var och en individuellt. Resultatet får du direkt. Vid godkänt resultat får du NFB’s blåa intygsbok, där förrättaren stämplat sidan för Förarintyg.

Förkunskaper
Inga, men när man går en intensiv kurs är det alltid bra att läsa på lite innan och/eller avsätta tid för egenstudier innan provet. Och du skall fylla 12 år som lägst under kalenderåret du tar Förarintyget.

Lokaler
Stockholm – Sjöskolan på Beckholmen Hus 526, Beckholmen.

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”.
Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt.
Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.
Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.
Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Maja Gutell

Maja Gutell

Ulf Börjesson

Ulf Börjesson

Richard Gradin

Richard Gradin

Leif Sällqvist

Leif Sällqvist

Elevernas kommentarer på senaste kursen:

2.395 kr inkl. moms

(1916 exkl. moms)
4.83 out of 5 based on 29 customer ratings
(29 kundrecensioner)
Nollställ