Förarintyg båt

Förarintyg båt – en introduktion till båtlivet.

Förarintyg båt kallas ibland för Förarbevis båt, Båtkörkort eller Skärgårdsskeppare alla har samma innehåll. Det är en grundkurs för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt. Du lär dig att läsa sjökort med tillhörande hjälpmedel och att navigera inomskärs i dagsljus. Du lär dig också att räkna ut hur lång tid det tar att ta sig mellan två platser, väjningsregler – vem som väjer för vem samt ‘sjövett’. Du lär dig sjukvård och säkerhet – att bli en säker skeppare. Du får också en inblick i tekniska hjälpmedel, allt från kartplottrar till appar. Du får också lära dig de vanligaste lantenorna som din båt skall vara utrustad med, samt vilka ljudsignaler du kan räkna med att höra från andra båtar i skärgården, inklusive dess innebörd. Du får även en inblick i de vanligaste väderfenomenen som är bra att känna till när du är ute i skärgården. Vi vänder oss lika mycket till seglare som motorbåtsförare. Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg

Vi utbildar Förarintyg i både Stockholm och Göteborg.

På Sjöskolan har vi alltid små grupper med max 16 personer. Våra lärare vet hur viktigt det är att blanda teori och praktik även i klassrummet. Deras marina kunskap sitter i ryggraden, mycket tack vare att de kör båt eller seglar till vardags när de inte undervisar vill säga. Och de delar gärna med sig av sin erfarenhet till sjöss i olika situiationer! Det gör att du kommer att känna att du använder tiden väl och lär dig mycket.
Vi rekommenderar att du också anmäler dig till ett praktikpass i båten. Under fyra timmar och med max 6 elever ombord, får du själv prova på att navigera, köra, lägga till, ta ut din position, öva man-över-bord m.m. Det är ofta då man kopplar ihop det man lärt sig i klassrummet med den faktiska funktionen av all teori. För dig som vill fortsätta med Kustskepparintyg krävs det att du har båtpraktik för att då lov att skiva Kustskepparintygsprovet.

Skall du hyra båt utomlands?

Du vet väl att Förarintyg båt samt VHF-certifikat är ett krav för dig som avser hyra båt utomlands, t.ex. i Grekland eller Kroatien. Då kanske även ICC är ett bra tillval för dig. ICC är ett internationellt certifikat som du kan ta som tillval när du går Förarintyg båt hos Sjöskolan. Läs mer om ICC på vår hemsida här!

Vidareutildningen efter genomfört Förarintyg båt heter Kustskepparintyg. Och är ett krav för dig med en båt som är större än 12 meter lång samt bredare än 4 meter. Mer om vår Kustskepparkurs här.

• Navigering inomskärs i dagsljus
  • Land- och sjömärken
  • Göra fart-, tid- och distansberäkningar
  • Väjningsregler
  • Ljudsignaler
  • Kompass
  • Nödsituationer
  • Väder och vind

Examen
Examination genomförs av förhörsförrättare från NFB, Nämnden för Båtlivsutbildning, som kommer till oss och gör prov som sedan gås igenom med var och en individuellt. Resultatet får du direkt. Vid godkänt resultat får du NFB’s blåa intygsbok, där förrättaren stämplat sidan för Förarintyg.

Inga, men när man går en intensiv kurs är det alltid bra att läsa på lite innan och/eller avsätta tid för egenstudier innan provet. Och du skall fylla 12 år som lägst under kalenderåret du tar Förarintyget.

Stockholm – Sjöskolan på Beckholmen Hus 526, Beckholmen.

Maja Gutell

Ulf Börjesson