Handhavande av snabba fartyg

Handhavande av snabba fartyg -högfartsnavigation och praktik

Handhavande av Snabba Fartyg (HSF) är kursen för dig som yrkesmässigt kör eller vill köra båt med en kapacitet över 35 knop. Kursen passar också bra för dig med snabb fritidsbåt och vill utvecklas som båtförare och navigatör. Utbildningen uppfyller Transportstyrelsens krav på examen i manövrering och navigering av höghastighetsfartyg. För att gå kursen behöver du ha Fartygsbefäl klass VIII, godkänt läkarintyg för sjöfolk och båtvana.

När du går Handhavande av Snabba Fartyg hos oss på Sjöskolan får du garanterat rejält med praktisk träning ute till sjöss. Vi har alltid små grupper (max 4 deltagare per instruktör och båt). Det innebär att du kommer få chans att öva mycket oavsett vilka båtar och farter du normalt färdas i. Utbildningen är fördelad över fyra heldagar och består av 12 timmar teori och resten är båtpraktik till sjöss.

Här får du kunskap om bland annat körteknik, gång- och trimlägen, powertrim, båtars egenskaper beroende på skrovform, olika lastkonditioner, ansvar och säkerhet. Du lär dig navigationsmetodik utvecklad av marinen för högfart (enligt GKSF-metoden), vilka precisioner och begränsningar som sjökort, elektroniska hjälpmedel och radarn har, samt hur du planerar och sedan kör olika navigationsbanor, så väl i dagsljus som i mörker. Vi övar körning i grov sjö, omkörningar, vikten av säker fart, undanmanöver, tilläggningar och lägger dessutom stor vikt vid passagerarsäkerhet.

Välkommen till en kurs där vi kombinerar härligt adrenalin med en lika stor dos ansvar. Med adrenalin följer ansvar och på Sjöskolan sätter vi alltid säkerheten främst.

Kurspris
Du betalar 12 900 kr exkl. moms för hela kursen, inkl. examination. Både teoretiskt samt praktiskt. Kursbok tillkommer med 240 kr exkl. moms. Din kursplats bokar du genom att välja kursdatum här intill och därefter klicka på Boka plats. I Varukorgen kan du sedan välja till kursbok. Föredrar att få kursboken hemskickad så väljer du till det i varukorgen.

Erbjudande 1

För dig med internationella ambitioner erbjuder vi Small Powerboat and RIB Master i samband med din höghastighetskurs. Det är en internationell utbildning godkänd av engelska MCA som ger dig en internationell behörighet ombord på bl.a. RIB-båtar upp till 20M från säker hamn samt obegränsat antal hästkrafter.

Erbjudande 2

Du som redan gått HSF och vill komplettera med RIB Master, se mer information här.

• Fartygets egenskaper, skrov
  • Bryggtjänst och färdplanering
  • Säkerhet och utrustning i högfartsbåtar
  • Körteknik i hög fart
  • Manövrering i låg fart
  • Högfartsnavigation
  • Högfartsnavigation med radar
  • Passagerarsäkerhet
  • Examination
  • Högfartsnavigation med egen färdplanering

Tips
Beställ gärna hem kursboken innan kursstart. Handhavande av Snabba Fartyg är en intensiv kurs med många undervisningstimmar och mycket båtåkande, som ger få timmar till egenstudier mellan kursdagarna. När du valt kursdatum hittar du portotillvalet i varukorgen. Examen består både av ett teoretiskt prov, samt en praktisk uppkörning och sker under dag fyra, sista kursdagen.

Efter genomförd utbildning krävs att deltagaren ansöker om själva certifikatet för Snabba Fartyg via Transportstyrelsens hemsida. Kravet trädde i kraft den 1 januari 2012. Även du, som gått utbildningen tidigare än 2012, behöver ansöka om certifikatet för att kunna vara behörig för farter över 35 knop. Certifikatet är personligt och ansöks efter erhållande av kursintyget, som du får när du klarat kursen.

Preliminärt schema:
Dag 1  kl. 09-16