Kustskepparintyg, Kustskepparexamen
Kustskepparintyg, Kustskepparexamen

Kustskepparintyg, Kustskepparexamen

Kustskepparintyg för fritidsskepparen med långseglarplaner

Kustskepparintyg, Kustskepparexamen kallades för skepparexamen tidigare. Det är en utmärkt fortsättning på Förarintyget för dig som kör fritidsbåt. (Om du kör båt i arbetet måste du ha Fartygsbefäl klass VIII.) Kustskepparintyget är ett krav om du framför en båt över 12 x 4 m.

Våra kustskepparintygskurser är – precis som alla andra navigationskurser hos oss – inriktade på att du ska ha största möjliga praktiska nytta av utbildningen. Därför utformar vi teoretiska pass praktiskt med mycket sjökortsövningar. Vi erbjuder även fyra timmars praktik till sjöss i mörker med vår praktikbåt där vi är max 6 deltagare/körning. Detta är inget krav för att gå utbildningen, men ett bra tillfälle att praktiskt öva på fyrkaraktärer samt lanternor. Denna Båtpraktik mörker blir ifylld i din intygsbok.

Du som kvinna kan boka kursplats för 2 kvinnor, men betala för 1.
I alla år har sjöfarten varit mycket mansdominerad, och än idag ser vi fler män både till sjöss och till rors. Sjöskolan vill vara med och förändra detta så att även båtlivet blir mer jämställt. Vi tror att ett jämställt sjöliv blir både bättre, säkrare och roligare. För alla ombord!
Erbjudandet gäller när du som kvinna bokar en kursplats på Kustskepparintyget hos Sjöskolan, och samtidigt bokar du in en väninna på samma kurs, då bjuder vi på väninnans kursavgift. Allt som tillkommer för din väninna är eventuell kurslitteratur samt examensavgift. Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter. Du bokar din kursplats på vår hemsida genom att välja kursdatum här intill, och när du sedan bokar plats för din väninna på samma kurs skriver du ”väninna till …” i meddelanderutan. Då drar vi av rabatten på din väninnans faktura.
Läs mer om erbjudandet här.

Skall du hyra båt utomlands?
Du vet väl att Kustskepparen och VHF-certifikatet ofta är krav när du hur båt i t.ex. Medelhavet! Då kanske ICC är ett bra tillval för dig. ICC är ett internationellt certifikat som du kan ta som tillval när du går Kustskepparintyget hos Sjöskolan. Läs mer om ICC på vår hemsida här!

Läs Kustskeppare och bli en bättre säkrare skeppare, det är kul givande och mycket lärorikt!

Kurspriser:
Kursavgift Kustskepaprintyg 2.595 kr
Kurslitteratur 595 kr
Om du har kvar kurslitteraturen från Förarintyget så räcker det att du beställer övningssjökortet till Kustskepparen för 111 kr.
Eventuell båtpraktik mörker 990 kr
Examen betalas till examinatorn. 625 kr i skrivavgift, samt 65 kr för intygsbok om du ej har någon från innan.
Önskar du ICC tillkommer 1.290 kr i certifikatavgift.
Vill du att vi skickar hem eventuell kurslitteratur till dig är det ett tillval du väljer i varukorgen, kostnad 145 kr. Detta är något vi rekommenderar då Kustskepparkursen är intensiv samt omfattande.

Kursavgiften är vad du betalar för undervisningen under helgen som kursen pågår.
I kurslitteraturen ingår kursbok (Båtkörkortet) övningssjökort, transportör, nautisk linjal samt passare (bestick). Alla kursdeltagare behöver denna uppsättning. Man kan använda gammalt material från kompis, men boken bör ej vara äldre än ca 3 år. Det går bra dela på kursbok om man är flera som går samma kurs, men du behöver egen uppsättning av övningssjökort samt bestick för att klara undervisningen samt skrivningen efteråt.
Båtpraktik mörker är frivilligt, men det är ett bra och uppskattat tillfälle att öva navigeringen med hjälp av fyrkaraktärer. Observera att denna båtpraktik ej är samma som båtpraktik dag, och det är båtpraktik dag som är ett förhandskrav till Kustskepparen. Examen genomförs av oberoende Förhörsförrättare, utsedd av Nämnden för Båtlivsutbildning. Avgiften betalas till förrättaren på provdagen. Provet tar 2 timmar att skriva, plus tid för rättning som sker på plats.
För ICC tillkommer inga lektioner, inga prov men du måste genomföra båtpraktik samt SRC för att kunna få ett ICC.

Alla dessa tillval finns tillgängliga efter att du valt kursdatum och klickar på BOKA PLATS.

Skulle du senare behöva ändra din bokning så går detta bra, här kan du läsa om våra bokningsregler.

  • Navigering inom- och utomskärs och till havs, i och utanför prickad farled, under ljus, mörker samt i nedsatt sikt
  • Sjövägsregler
  • Utmärkningssystemet
  • Ljud- och ljussignaler
  • Säkerhet ombord med nödsignaler, hur sjöräddningen larmas, lämplig säkerhetsutrustning, brandskydd, enklare sjukvård, knopar, ankring m.m.

Provet sker på Sjöskolan. Resultatet får du direkt.

Förkunskaper
Förarintyg båt med Båtpraktik dager, bägge ifyllda i din intygsbok (ej att förväxla med ovan nämnda Båtpraktik mörker). Och du skall vara 15 år fyllda när du skriver provet för Kustskepparintyget.
Kursen är intensiv och har du inte nyligen gått vår Förarintygskurs rekommenderar vi att du repeterar dina Förarintygskunskaper. Det är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig Kustskepparutbildningen. Är dina kursböcker äldre än 5 år (utgivningsår) behöver du köpa nya för att inte lära gammalt.

Lokal
Stockholm – Hus 526, Beckholmen. Gratis parkering.

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”.
Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt.
Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.
Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.
Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Gerhard Chronholm

Gerhard Chronholm

Richard Gradin

Richard Gradin

Leif Sällqvist

Leif Sällqvist

Maja Gutell

Maja Gutell

Elevernas kommentarer på senaste kursen:

2.595 kr inkl. moms

(2076 exkl. moms)
4.83 out of 5 based on 12 customer ratings
(12 kundrecensioner)
Nollställ