Maskinbefäl klass VIII

Maskinbefäl klass VIII, för maskinisten.

Maskinbefäl klass VIII är en kurs som ger dig kunskaper i hur en motor fungerar och hur ett mindre fartygs maskineri är uppbyggt. Kursen kan vara ett krav för dig som kör yrkesmässigt eller en mycket bra utbildning för dig som vill ha relevanta kunskaper om maskineri i yrkes- och fritidsbåtar.

Transportstyrelsen kräver att du som använder båt med kapacitet över 405 kW yrkesmässigt har examen för Maskinbefäl klass 8. För dig som har en mindre maskin och kör kommersiellt krävs “relevant erfarenhet”. Den här kursen är ett bra sätt att få just sådan erfarenhet!

Tycker du att det är många regler?
Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna här.

I klassrummet har vi tillgång till en ny Volvo D6:a, som vi inte är rädda för att skruva isär. Vi demonterar D6:an delvis tillsammans med våra andra 2 motorer i klassrummet och lär oss hur de är uppbyggda, hur kylvattnet är kopplat, dieselns väg genom maskinens alla delar samt övriga delarna och deras funktioner. Under varje kurs gör vi även besök ombord på minsveparen M20 och dess maskinrum, där en av besättningsmännen från M20 också finns med. Även om Transportstyrelsens krav är helt teoretiska för denna kurs får du alltså möjlighet at skruva isär maskiner, samt skruva tillbaka och besöka andra maskinrum. Men påpekas skall att Transportstyrelsen ställer höga krav på kunskapsnivån, så det är även en massa teori som skall hinnas med under dagarna 3. Med stort fokus på dieselmaskiner, helt enligt Transportstyrelsens kursplan. det ingår även el-lära i kursen, där vi har en egen el-tavla att testa kopplingar med.

Instruktör för kursen är Peder Borg, han har tidigare varit uppdragsledare och försöksledare med testverksamhet inom Försvarsmaktens olika områden. Peder har även många års erfarenhet som lärare inom Assistanskåren och utbildning av deras civila bärgare. Med sin mångåriga erfarenhet och breda kompetens kommer Peder med sin uppskattade pedagogik att vägleda dig genom maskinernas olika delar samt dess funktioner.

Maskinbefäl klass VIII kursen är mycket bra för dig som vill lära dig mer om din dieselmaskin ombord din båt, oavsett om du har en Volvo Penta eller ej. Kursen är mycket lärorik och uppskattad, där det ges tillfälle för många frågor. Många är vi som undrar varför just vår maskin alltid strular. Gå Maskinbefäl klass 8 och få chansen att ställa dina frågor, inte bara för kursintyget utan kanske främst för erfarenheten och kunskapen.

Kurstider
Våra kurser är på tre hela dagar i rad + plus tid för examination en kväll någon eller några dagar efter kursslut. Det behövs några dagar emellan för självstudier.

Läkarintyg för sjöpersonal
Vid examinationen måste du uppvisa ett hälsointyg för sjöfolk med god hörsel, syn och färgseende. Vi hjälper gärna till med kontakt till läkare godkänd av Transportstyrelsen.

Examen
Genomförs i Sjöskolans lokaler några dagar efter kursavslut med en examinator godkänd av Chalmers. Provresultat ges 5 dagar efter skrivningen.

• Grundkurs kolvmotorn med såväl diesel som bensinmotorer
  • Grundkurs el med likström och växelström
  • Grundkurs hydraulik med propellrar och växlar

Det finns inga förkrav. Vid examinationen krävs att du fyllt 18 år samt giltigt läkarintyg, med godkända värden för syn, färgseende och hörsel.
Men vi rekommenderar att du tar del av kurslitteraturen innan kursstart, då utbildningen är intensiv. Du skall även räkna med egen repetition samt vissa egenstudier innan skrivningen, som sker några dagar efter kursslut.

Kurslitteratur och arbetsmaterial tillhandahåller vi vid kursstart eller skickar i förväg till fraktkostnad.

Examen
Examen genomförs av oberoende examinator från Chalmers. Skrivningen tar ca 2 timmar, och du får ditt resultat inom några dagar. Därefter dröjer det ca 2 veckor innan ditt kursintyg kommer från Chalmers.

Lokal
Hus 526, Beckholmen, Stockholm. Gratis p-plats.

Kurstider
Dag 1 kl. 09.00-17.00