Seglarskola

Seglarskola – Lär dig segla mitt i Stockholm!

Seglarskola, vare sig du vill lära dig segla, eller att du vill utvecklas som seglare, är du är välkommen till oss. Vi erbjuder dig seglarskola på nybörjar- och fortsättningsnivå.

Grundkurs två dagar lördag & söndag, alternativt 2 vardagar kl. 09.30-15.30 eller om du hellre väljer tre kvällar kl. 18-21.30.

Kvällskurserna har samma upplägg som helgkursen, men med en veckas mellanrum mellan de tre kurstillfällena.

Vi börjar med en säkerhetsgenomgång på land, och du får låna en flytväst som du skall bära hela tiden du är ombord på segelbåten. Sedan fortsätter vi med grundläggande seglingsteori och sedan ger vi oss ut i båtarna redan första dagen.

I varje båt finns det en instruktör som hjälper dig och de tre andra deltagarna ombord att lära dig de olika sätten du kan segla för att få båten att segla framåt. Ni är alltså bara fyra elever per båt och instruktör,  så du kommer få mycket tid att styra, skota och alla andra sysslor ombord tillsammans med instruktören under kursen. Under helgen varvas teori och praktik för att du skall lära dig på bästa sätt. Du får också chans att lära dig om knopar och förtöjningar.

Vill du efter avslutad seglarskola avlägga prov för seglarintyget 1 finns den möjligheten i direkt anslutning till kursen.

Är du intresserad av att få information om datum för seglarkurserna 2020? Skicka då ett mail till info@sjoskolan.se

• Segelbåtens delar och viktigaste utrustning, dess funktioner m.m.
  • Grunderna i seglingsteori, bukens funktion.
  • Hissa, ta ned, reva och beslå segel.
  • Hitta vindögat.
  • Lova och falla.
  • Slag och gippar.
  • Styra och skota på kryss, halvvind, slör och läns.
  • Tilläggning vid svajboj för segel.
  • Tilläggning vid brygga.
  • Väjningsregler, teori och praktik.
  • De vanligaste knoparna, (dubbelt halvslag, dubbelt halvslag om egen part,
  • stoppknop, pålstek, skotsstek, råbandsknop) och deras användning.
  • ”Man-över-bord” i teori och praktik, att få båten stillaliggande vid den nödställde.
  • Förstå och tyda en väderprognos och omsätta denna kunskap för säker färd i skärgård och kustnära farvatten.

Utbildningsbevis

Efter avslutad kurs kan du få kursen inskriven i den blåa boken som Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB) har för navigations- och seglarkurser, eller ett separat kursintyg. Har du inte NFB-boken tidigare kostar boken 50 kronor att köpa. Du får om du vill och har tillskansat dig färdigheter motvarande Seglarintyget 1 skriva prov för Seglarintyget 1 och efter avklarat prov får du köpa ett kurssigill till den blåa NFB-boken för 300 kronor.

Förkunskaper och krav:

Du måste kunna simma 200 meter, förstå och prata svenska för att kunna följa de instruktion som du får av instruktören, och kommunicera med övriga deltagare ombord för säkerheten ombord. Du ansvarar också för att du är rätt klädd för en dag på sjön, vilket betyder solskyddsmedel, glasögonstropp om det finns behov, och vind- och vattentäta kläder när väderleken kräver det.

Lokaler & Båtar

Stockholm- Vi samlas hos Sjöskolan på Beckholmen, Hus 526 på Beckholmen där vi har teorilektioner och båtarna ligger vid bryggan utanför Sjöskolans lokaler.

Båtarna vi använder är J80, och är mycket lika de båtarna (J70) som används i Allsvenskan i segling. J80 är en liten kölbåt, som vi seglar på mellan tre och fem personer. Båten är lättmanövrerad och svarar snabbt på rörelser i rodret och skotning av segel, vilket gör den till en bra båt att lära sig segla i. Varje kurs har en följebåt under praktikpassen. Vi utgår från Sjöskolans brygga på Beckholmen och vi seglar på vattnet runt omkring Beckholmen. Sjöskolans instruktörer är alla erfarna seglare, som också har utbildning i säkerhet och sjukvård.

Lunchuppehållet som är en timme under helgkurserna kan du välja att äta på restaurang i närheten, eller medhavd lunch i Sjöskolans kök, eller varför inte ute på en bänk i solskenet. På kvällskurserna som startar klockan 18 bör du ha ätit innan kursen startar, men det finns kaffe, te, varm choklad och frukt både innan och efter kursens slut i Sjöskolans kök.

Ysse Berntson

Ysse Berntsson