Meny

Vi som arbetar på Sjöskolan

Lova Barthelson

Lova Barthelson

Jag faller för att känna vinden i håret och solen i ansiktet under en blåsig seglats. Sitta på en solvarm klippa i Stockholms ytterskärgård och titta på solnedgången. Somrarna har spenderats på båten med familjen ute i skärgården, och sedan 5 somrar tillbaka även i Saltsjö-Duvnäs på segelklubben Måsungen. Där jag jobbat som seglarinstruktör.

Vintern 18/19 var jag på Guadeloupe i Karibien. Där var jag ansvarig över seglarskolan och lektioner för både barn och vuxna, svenska som internationella gäster. På min lediga tid passade jag på att själv segla Hobie Cat och att vindsurfa.

När jag inte seglar på fritiden spelar jag gärna handboll.

Jag har Fartygsbefäl klass VIII och på Sjöskolan är jag seglarinstruktör.

Ysse Berntson

Ysse Berntson

Har alltid varit på sjön, alltid seglat!

De sista sex åren har jag kappseglat aktivt, både full-crew och double-handed. Jag seglar match racing med ett härligt team ute på Lidingö med At sea på deras J92:or. Jag har fartygsbefäl klass VIII och SRC-certifikat.

Jag arbetar som seglarinstruktör på Sjöskolans J80 båtar. Jag kan också ge privatlektioner i Sjöskolans regi. Jag arbetar som samtalsterapeut och erbjuder coachning för par som behöver stöd med sitt samspel och roller ombord, också coachning för enskilda. Jag har även en verksamhet som heter Friska vindar, vi erbjuder event-seglingar.

Peder Borg

Peder Borg

Jag har arbetat inom Försvarsmakten med utbildning inom bland annat teknik, transport- och bärgning samt inom Försvarets Materielverk som uppdragsledare och försöksledare med testverksamhet inom Försvarsmaktens alla område.

Under närmare fyrtio år har jag deltagit som lärare vid utbildning av civila bärgare vid Assistanskårens kursverksamhet.

Kom i kontakt med Sjöskolan i och med att jag gick utbildningen Ångamaskinist 75kW på Beckholmen.

På fritiden är jag aktiv inom flera områden, såsom dyka, flyga, båt och mc är några av mina många fritidsintresse.

Christer Branzell

Christer Branzell

Jag är i grunden teknisk ingenjör inom flygmotorteknik, och har bland annat arbetat som flygmotoringenjör inom Flyg med Draken och Viggen. Jag har även lång erfarenhet av service och eftermarknad för marina motorer från företag som Volvo Aero, Scania och Pon-Power och Rindö Marine. Har tidigare arbetat inom bla Volvo Aero som ansvarig för service och underhåll av gasturbiner för Marinens Robotbåtar.

Driver företaget GT-Analys AB marin service, vilket gör mina lektioner både aktuella och breda.

På fritiden är det gasturbiner och jetmotorer som gäller!.

Ulf Börjesson

Uffe Börjesson

Jag har tidigare jobbat som musikant och kapellmästare med Robert Broberg i drygt 25 år och inte alls varit båtintresserad. 2012, efter att turnerandet upphört av kända skäl, fick min hustru en idé om att köpa fritidsbåt vilket jag inte var helt positiv till men prövade gärna.

Nu några år senare, är jag ordförande i båtklubben som hustrun fixade båtplats i och är mer i båten än hemma. Jag har Fartygsbefäl Klass VIII, Maskinbefäl Klass VIII och Handhavande av snabba fartyg, alla kurser lästa hos Sjöskolan. Jag trivdes så bra i huset på Beckholmen att jag blev kvar, jag undervisar i Förarintyg, Båtpraktik och VHF-SRC.

På fritiden när jag inte är i hamnen och båten tittar jag i sjökort, läser om båtar och havet, samt spelar lite gitarr när tillfällen dyker upp.

Gerhard Chronholm

Gerhard Chronholm

Jag började segla när pappa köpte båt till familjen, då var jag 7 år gammal. Efter mer än 10 års familjesegling och några andra sidospår är nu båtlivet mitt yrke. Några av sidospåren seglade mig över Atlanten. Instruktör inom Master of Yachts, Fartygsbefäl kl VIII m.fl. men även som skeppare på både segel- och RIB-båtar. Som längst har jag seglat från Lysekil till Seattle, via Panamakanalen. Jag är certifierad Master of Yachts instruktör sedan 2004.

På fritiden återupplever jag ungdomen med min nu 15-årige son.

Delägare i Sjöskolan på Beckholmen tillsammans med Stina Jansson.

gerhard@sjoskolan.se

Milo Dahlmann

Milo Dahlmann

Seglat till Antarktis och över Atlanten, sjuksköterska och sjöräddare….

Jag är sjuksköterska på akuten, bl.a. på Södersjukhuset, dessutom är jag sjöräddare.  Men kanske mer känd som den första svenska kvinnan som ensam korsat Atlanten. Jag har också seglat med egen båt till Antarktis. Om du vill läsa om mina äventyr hittar du mer information här. Du som går Fartygsbefäl kl VIII eller Basic Safety på Sjöskolan på Beckholmen, kan vara säker på att du får kunskap som prövats i praktiken, både under ordnade former på sjukhuset eller från mer primitiva situationer.

Dan Fors

Dan Fors

Trots att min pappa var sjökapten och jag själv växte upp i sjöscouterna, dröjde det tills jag blev 46 år innan jag insåg att jag också ville bli sjökapten. Efter fyra års studier vid Chalmers, köpte jag tillsammans med min flickvän segelfartyget Bishop’s Horizon och började segla med gäster till Lofoten.

Tidigare har jag arbetat 20 år med reklam, samt även försörjt mig som musiker. Dragspelet är alltid med ombord, laddat med Evert Taube, rock’n’roll och jazz.

På Sjöskolan utbildar jag till Förarintyg och Kustskepparintyg, under sommarhalvåret genomförs utbildningen ombord Bishop’s Horizon.

Richard Gradin

Richard Gradin

“Att segla är livet” säger många, och det gäller i hög grad för mig.

Förutom mitt arbete som charterseglare i Stockholm har jag också uppdrag att transportsegla båtar runt om i världen, vilket fört med sig många härliga sjömil och massor av erfarenhet. Jag har en internationell yrkesexamen för segelbåtar (Master of Yachts) samt den svenska motsvarigheten, Fartygsbefäl klass VIII.

På Sjöskolan utbildar jag bland annat i Förarintyg, Kustskepparintyg samt Fartygsbefäl klass VIII.

På fritiden seglar jag gärna!

Thomas Gunnarsson

Thomas Gunnarsson

Sedan barnsben har jag varit aktiv inom Ungdomsförbundet Sveriges Flotta på Västkusten, seglingsinstruktör och senare som kurschef och navigationslärare.

Under de senaste 17 åren har jag varit skeppare och styrman på ett antal olika segelfartyg och deltagit på ett dussin Nordisk Seglats event och fem Tall Ships Races.

På Sjöskolan arbetar jag i huvudsak med Kustskepparintyg, Förarintyg, VHF-certifikat samt båtpraktik.

På fritiden underhåller jag mina bägge skutor.

Maja Gutell

Maja Gutell

På sjön trivs jag som bäst! Det är även ute till havs som jag spenderat varenda sommar sen barnsben. Under min uppväxt var det motorbåt, RIB och vattenskoter som gällde men sen några år tillbaka har mitt intresse för segling blomstrat.

Idag är jag aktiv inom Ungdomsförbundet Sveriges Flotta på Vitsgarn som seglarinstruktör och navigationslärare.

Jag har Fartygsbefäl klass VIII och på Sjöskolan utbildar jag i Förarintyg och båtpraktik. Instruerar även på Sjöskolans seglarskola.

Min fritid spenderar jag helst seglandes med vänner!

Stina Jansson

Stina Jansson

Jag har arbetat som seglarinstruktör och navigationslärare i ungefär 25 år. Jag är utbildad med Fartygsbefäl klass VIII, Maskinbefäl klass VIII, Handhavande av snabba fartyg och en RYA Yacht Master offshore-examen. Jag är utbildad intensivvårds-sjuksköterska och HLR- och Första Hjälpen-instruktör. På Sjöskolan utbildar jag i alla de olika fritidskurserna, och undervisar i sjukvård för den kommersiella sjöfarten.

Jag är VD och delägare i Sjöskolan tillsammans med Gerhard Chronholm, och arbetar med försäljning av vårt kursutbud i Stockholm och Göteborg.

På semestern långseglar jag med min egen båt eller andras båtar mot en obruten horisont långt ifrån Sveriges farvatten.

stina@sjoskolan.se

Kjell Johansson

Kjell Johansson

Efter 10 års anställning i Marinen jobbar jag heltid med utbildningar för den civila sjöfarten.

Lång erfarenhet inom skeppsteknik, sjösäkerhet och högfartsnavigation från både civil och militär sjöfart.

Författare till boken “Handhavande av snabba fartyg”.

Ägnar ledig tid på Öland med kitesurfing och tävlingsbåtar under namnet Speedcats.

Eric Lindén

Eric Lindén

Heltidsbrandman i Storstockholms brandförsvar sedan 2001.

Jobbar på Katarina brandstation som är en av de tre RITS-stationerna i Sverige. Specialutbildade för att snabbt kunna undsätta fartyg med brandbekämpning till sjöss.

På fritiden jobbar jag gärna med min firma “Resurseric” med Brand-, säkerhetsutbildningar ihop med Sjöskolan!

Trivs på, vid, bredvid havet med min familj och vänner.

Anna Michalowska

Anna Michalowska

Anna Michalowska – startade Sjöskolan på Beckholmen 2001.

Då var Fartygsbefäl kl VIII en ny utbildning och många behövde den. Med åren blev utbildningarna fler för att till slut omfatta allt från Förarintyg till Ångmaskinst 750 kW.

I dag har jag en rådgivande roll för Gerhard och Stina som driver Sjöskolan sedan 2017.

Instrktör Sjöskolan på Beckholmen Tinta Nystedt

Tinta Nystedt

Uppvuxen med skärgårds- och kappsegling. Tävlat på elitnivå med allt från matchracing och bärplans Moth till W60.

Utbildad Fartygsbefäl klass VIII och Master of Yachts. På Sjöskolan är jag segelinstruktör på skolans J- 80, i samma båttyp var jag med och vinna VM i Sandhamn 2004.

På fritiden kör jag yoga, seglar IF-båt och tar dagen som den kommer.

Instruktör Sjöskolan Jan Sköld

Jan Sköld

Jag är ingenjör inom IT och har jobbat med elektronik och systemutveckling i över 30 år. De senaste åren har jag undervisat gymnasielever i matematik. Jag trivs att jobba som lärare och att träffa trevliga människor där jag med min kunskap och erfarenhet kan inspirera andra till att lära sig mer. Inom sjöliv har jag en Fartygsbefäl klass VIII och undervisar i Förarintyg, Kustskeppare, Radar, Seglarkurser samt El, elektronik och nätverk på fritidsbåt.

Jag gillar aktiv fritid som skidåkning, långfärdsskridskor, paddla kajak mm och på sommaren blir det en hel del segling tillsammans med familj och vänner.

Leif Sällqvist

Leif Sällqvist

Leif Sällqvist – Sedan några år tillbaka kör jag bunkerbåt med diesel ut till båtar och skärgårdsmackar. Dessförinnan arbetade jag i många år på Sjöhistoriska Muséet som rustmästare på den gamla isbrytaren Sankt Erik.

Jag har skeppare A-utbildning och undervisar i förarintyg, kustskeppare och Fartygsbefäl kl VIII.

Vad jag gör på fritiden? Renorverar Harmaja, en stålbåt…

Tom Törngård

Tom Törngård

Uppvuxen om sommrarna på en ö i Tjust skärgård ….det finns inga bättre sommarlov och semestrar!

13 år inom försvarsmakten, från fallskärmsjägare till kustjägare och stridsdbåtar och svävare samt andra marina flytetyg.

“Master of Yacht 200 GT Power and Sail Unlimited” och Basic Saftey är några utbildningar som jag har genomfört på Sjöskolan. Vilket resulterade i att jag kunde arbetade som ”Ship Security Officer” och navigations officer på en 70 meters lyx yacht som besökte många kända hamnar runt om i världen.

Jag arbetar på Sjöskolan i huvudsak med radarpraktik för Fartygsbefäl klass VIII och kustskepparintyg samt förarintyg.

På min fritid är jag med min familj på sjön eller i skogen!